Lite ord

Jag har samlat ihop lite roliga/bra tyska ord/fraser. Mycket nöje.

Überlegen En gång när vi spelade kort och tysken Volker var med sa han varje gång det var hans tur: "Lass mich überlegen". Jag tycker detta är oerhört roligt eftersom det är lätt att översätta det till överlägga. Som att han måste ursäkta sig i en halvtimme eller så innan han kan bestämma sig för vilket kort han ska lägga. Först måste han ringa ett samtal och överlägga med sina advokater vilket som är det smartaste draget. Ursäkta jag måste bara överlägga.

Kaputt För att de använder det som ett helt vanligt ord som inte alls är roligt. Jag tycker det är roligt att säga kaputt.

Hab' dich lieb Har dig kär. Tycker det är fint. Kompisar skriver det till varandra i sms och på fejjan (ma & pa: alltså Facebook ni vet). De har till och med en förkortning för det: hdl. Sött.

Ich freu mich Som norskans "Jeg gleder mig" (eller hur det nu stavas) jag glädjer mig. Mycket användbart och sött. Finare än "det ska bli svinkul". Om man pratar i telefon och bestämmer att man ska ses senare säger man det till exempel.

Morgenmantel Såg jag idag på H&M. Det betyder alltså morgonrock. När man har vaknat i Österrike slänger man alltså på sig en morgonmantel av finaste hermelinpäls. Höhö. I och för sig betyder ju rock kjol på tyska, så för dem är väl morgonrock minst lika töntigt att slänga på sig på morgonen.

Ps. Ett förtydligande. Bewölkungsgrad betyder alltså inte befolkningsgrad, utan molninghet eller andel moln eller nåt åt det hållet. Jag förstår att ni legat sömnlösa på nätterna och ursäktar att jag inte förklarat detta tidigare.

Itaaalia

Jag åker till Venedig imorrn. Nämnde jag det? Enligt wetter.at ska det vara 18°C, (aha! Jag hittade en liten omega-symbol som man kunde klicka på och få fram ° och alla möjliga symboler! ♥ß√æ toppen!) lite moln och sol! (Idag är för övrigt befolkningsgraden 71% i Venedig) Enligt yr.no ska det vara 15°C och regna. Tyvärr vet jag ju att wetter.at haft fel förut. Ni vet då jag skrev att det skulle regna i en vecka. Det gjorde det inte, det var faktiskt helt ok väder.

Ska försöka plugga lite till innan jag kastar in handuken och går och lägger mig. (Sparkar av mig tofflorna passar bättre.) Bussen går 06.00 imorgon. puh. Jag somnar nästan av att tänka på det. Jag borde cykla härifrån senast 20 i. Cykelns bakbroms funkar ju inte, men frambromsen är inte i topptrim den heller. Har en bromssträcka på sisådär 100 m. Stannar ungefär lika "fort" när jag bromsar som när jag bara slutar trampa. Oerhört opraktiskt. Speciellt i korsningar. Sen finns det spårvagnsspår också. De är lite luriga. Ashton råkade cykla ner i ett för några veckor sen. Cykeln tvärbromsade, men det gjorde inte Ashton som slog en kullerbytta över styret och blev aningens mörbultad. Scary. Jag tror att min cykel iallafall har tillräckligt tjocka däck för att inte åka ner i spårvagnsspåret, men jag tänker inte testa hypotesen...

morsning.

Hurtig

Jag har varit så hurtig ska ni veta! Jag tror ni kommer bli lite chockade så det är bäst att ni sätter er ner.


I söndags. Då följde jag med min nya kompis Ingrid. Hon hämtade mig klockan åtta på morgonen. Vi åkte till en parkering. Dit kom en massa andra. Hon presenterade mig. Grüss dich, servus... Vi åkte vidare till världens ände. Eller snarare Italien. Fast inte riktigt. Men det var tydligen nära. (Förlåt att jag bara skriver sånna korta meningar hela tiden, men det är liksom så jag tänker. Jag är inte en så komplicerad person. Har bara korta meningar i huvudet, och efter varje punkt är det liksom en liten minipaus. I mitt huvud alltså. Det är svårt att få till de där minipauserna i text om man skriver långa meningar.) Hursomhelst. Vi åkte alltså inte till världens ände utan upp på en alp (jag antar att alla berg i tyrol är en alp... Eller? Alperna i plural och alp i singular. Fast då kanske det skulle vara Klippiga bergen och ett klippigt berg. Det låter ju lite konstigt.) och alpen låg nära Italien (har jag bestämt för mig). Bilarna parkerades, pjäxorna åkte på och vi fortsatte i en taxi. När vi kört en bit längre upp på berget blev vi avsläppta och sen! Sen fortsatte vi till fots! I mer än två timmar. Uppför! pjuh. Jag var näst intill död (inte en jättestor överdrift). Satte på oss snowbladesen och åkte neråt. Det var roligare. Följde sedan med dem för att äta lite mat. Jag åt en toast och Ingrid och flera andra åt nån slags tjock ostskiva som låg i en vätska som luktade misstänkt mycket. Konstigt. Hon sa att det var ungefär som vår surströmming. Vet inte vilket jag helst skulle prova. Straxt innan vi skulle gå därifrån var det några som satte igång att spela dragspel. Såklart. Så TYPISKT Österrike. Blev förvånad att inte alla satte igång att joddla...

I måndags efter Deutch als Fremdsprache frågade Kristina och Lärke om jag ville med ut och springa. Jag sa ja!! Vi möttes upp utanför Makke D. Båda mina nordiska vänner hade pulsklockor och sånna där tajta springbyxor. Lärke var den hurtigaste. Hon kunde babbla på samtidigt som hon sprang. Vi sprang längs med Inn (der), och när jag kom hem hade jag (enligt mina supernoggranna beräkningar) över 180 i puls...

Det var väl hurtigt! Är ni inte lite chockade? Men vänta nu! Jag glömde ju!!

I tisdags följade jag och Ashton med danskarna på en vandring uppför Nordkette! Det var en himla fart på dem. Jag och Ashton tog det lite lugnare. Drygt två timmar tog det att komma upp till Bodenstein Alm på 1661 m höjd. Där åt jag och Tröls varsin knödelsoppa (nån slags stekt sörja (samma konsistens som potatisplättar, sånna där som man fick tillsammans med blodpudding i skolan) som ligger i en djup tallrik med buljong) Det var mycket godare än jag trott... (Dock inte värt att gå uppåt i två timmar för att käka.)

Stretcha Stig

Förresten kan ni väl prova att stretcha Stig! :)


nytt kortkommando

Ja, jag har ju kallats för kortkommandonas drottning (har jag bestämt för mig!) och det är ju inte för intet! Nu är det så att jag av en slump just upptäckt ett nytt! :D Ctrl+Enter. Det blir då en sidbrytning! Läckert.

ps. i word då alltså. ds.

Befolkningsgrad

"Der Bäckers Gänse schwimmen in der Teich. Man kann sie füttern."
Bagaren Gänse svimmade i degen. Man kan se fötterna.

Då och då går jag in på wetter.at för att få reda på om det regnar ute. När jag klickat mig till Innsbruck finns det lite olika värden längst upp. Idag t.ex. är värdena 98%, 5°C och 11 km/h. Under står förklaringar.

5°C Lufttemperatur. Jag är ganska säker på att det betyder ungefär lufttemperatur.

11 km/h Windgeschw. Ja, jag är ju (snart) ingenjör och drar snabbt slutsatsen att Wind + km/h = vindhastighet.

Men sen är det den där sista. 98%. Vad med väder är något med %? Vid första anblicken är det inte helt lätt att komma på för en novis (kort paus. Slår upp novis för att se att det verkligen betyder amatör... Nybörjare betyder det. Nåja) som jag, som varken har en vindstation på balkongen, läst meterologi eller kan klä på sig lagom med kläder för att inte frysa/svettas. Därför blickar jag snabbt nedåt under värdet och läser det tyska ordet: Bewölkungsgrad. Befolkningsgrad? Vad har befolkningen med vädret att göra? Och varför är den 98%? 98% av vadå? Den totala befolkningen? Har 98% av befolkningen stannat inne? Eller är sannolikheten att befolkningen stannar inne 98%? Ja, funderingarna är många. Tyska är ett krångligt språk.

Svettfläckar

Svett
Har för första gången i mitt liv fått svettfläckar på mina kläder! Vet inte hur detta gick till. Det måste vara svettfläckar. De är bara i armhålorna på t-shirtarna.  Funderar på om det har blivit nån kemisk reaktion när svettig t-shirt möter rök och sen tvättas i österrikiskt tvättmedel och sköljs i splendid sköljmedel. Det är bara på de vita t-shirtarna. Kanske har nåt med deon att göra också. Det är ett mysterium och jag vet inte hur jag ska få bort dem.

Chips
Chipshyllorna här är knappt existerande. När man väl hittar dem finns det oftast två smaker att välja på: saltade eller paprika. Hallå? Vad är detta? TVÅ smaker?? Förstår ni vilket potential det finns här. Ibland har de även udda smaker som Wasabi eller pumpkärnsolja (detta är helt sant!). Har hittat en sorts sourcream onion, men de smakar sådär.


Cykel
Förra veckan lämnade jag in Markus cykel för reparation, igår kunde jag hämta ut den och behöver inte längre gå överallt. Underbart. Det kostade 20 €. Bakbromsen funkar fortfarande inte och tydligen är bakhjulet lite skevt. (Det där med bakhjulet vet jag inte riktigt om det stämmer, kände inget när jag cyklade, men enligt mitt försök till översättning från österrikisk tyska borde det varit det som var problemet iaf.)

Ingrid

Igår hade jag första träffen med min Lernparterin Ingrid. Hon är typ 45. Hon bjöd mig på en öl och sa att i österrike finns det ingen som säger "jag tar det lungt" när man frågar vad de gör. Imorgon ska jag följa med hennes familj på någon slags hajk uppför ett berg på sånnadär små skidor som jag inte riktigt kommer ihåg vad de kallas för. Jag har egentligen ingen större lust just nu, men om man alltid säger nej händer det ju inget. Snowblades!

Backgammon
Jag cyklade till Lärke igår. Hon bor på studentheimet Panorama vid flygplatsen. Hon har köpt ett backgammon. Så igår lärde jag mig hur man spelar det. Det var ju faktiskt jättekul! :) Man borde spela spel oftare.

Askmoln
Askmolnet har tydligen kommit till Innsbruck. Igår stängdes flygplatsen. Det är INTE aktuellt att detta fortsätter. Får ju finbesök om en och en halv vecka!

Ineffektiv

Här kommer två Galenskaparklipp som symboliserar min dag...



Och så själva sången:


Hej

Bilder

Här kommer nu lite bilder. Mest egobilder.


Hur jag blev svenskare

Världens bästa Mitbewohnerin och jag

Skidåkning och snowboardåkning!


Benni, Betti, Sophie & jag

Det var väl kul att få se lite bilder!?
Over and out.

Lernpartnerin

Måndag. Påsklovet är slut och idag börjar min tungt schemalagda vecka. Två lektioner. Per vecka. Ja jag klarar mig nog. Nästa vecka däremot. Då! Då har jag.... håll i er... TRE lektioner!!!! Ja ujujuj.

Jag har fått ett mail idag. Av Ingrid. Förra gången på Deutch als Fremdsprache var det en kvinna som kom in och pratade med oss innan vi slutade. Hon sa att det fanns österrikare som var intresserade av att träffas och prata svenska. This is beyond me. (Ja de ville ju snacka norska, danska och en massa andra språk också. Dock inte finska... Konstigt. Hämähäkki!) Hur som helst kunde vi anmäla oss och bli kontaktade av en österrikare. Tanken är att man ska träffas under en timme och första halvtimmen snackar man t.ex. tyska och andra halvtimmen svenska. Anyways. Nu har jag som sagt fått ett mail av Ingrid. Så här skrev hon:

Hej Emma,

i julas var jag i Spanien, nu är jag tillbaka.
Om du vill kan vi träffas någonstans.

Hälsningar
Ingrid

Menar hon att hon var i Sverige? Jag förstår inte riktigt. Jaja. Jag har inte svarat än, men tänkte svara att ja, vi kan träffas någonstans. Fast jag borde förståss svara på tyska. Då är jag inte så kaxig längre.

Did you read the literature?

Kommentaren jag fick till uppgiften jag lämnade in på långfredagen, efter en veckas besök från Sverige:

"OK - 3c could have been much more in-depth - did you read the literature ?"

Ouch!

Vill ni komma och hälsa på igen?


Ja jag tänkte väl det. Välkomna in igen då!



Den där högra dörren kan vi väl testa?



Det är köket. Låt oss stiga på!



En mer skinande diskbänk får man då leta efter.



Och här är resten av diskbänken och köksbordet.



Ska vi kika på utsikten? Ja! Det gör vi!



Så här ser den ut. Helt okej va? Det är Nordkette ni ser.



Mera utsikt. Typ österut.



Så, då går vi ut igen.



och så svänger vi till höger



och kikar in på toaletten



Den var ju inte så stor.... men som sagt har vi även ett badrum. Det ligger alldeles bredvid.



Här är badrummet.



Och här också. Men nu finns det inget mer att visa. Hej med er.

påsklov

Åååååå jag blir galen när allt jag skrivit bara försvinner. Jag tryckte på "Spara som utkast" efter att jag skrivit JÄTTElångt och JÄTTEroligt, men inte riktigt klart. Då tyckte blogg.!"#¤%&/.se att det betydde att jag ville bli utloggad istället och att inlägget inte skulle sparas som utkast. Aaargh. Hmpf. Andas. Andas. Andas.

Så. Jag börjar om. Suck. Från början. Suck.

Jag ursäktar för den usla uppdateringen. Ni vet ju hur jag är... För att sammanfatta de två veckor som gått ska jag Ctrl C & Ctrl V alla statusuppdateringar från Facebook. Det blir lite som att twittra. Tror jag. Jag tror att man på twitter skriver om vad man gör hela tiden i korta meningar. Så uppdaterar man med jämna mellanrum. Helst flera gånger i timmen. Obama twittrar. Alex Schulman twittrar, och tydligen twittrar även Thomas Quick. Poetiskt dessutom.

Emma Result of today's prostitute spotting: 9

Ja. Nåt ska man ju roa sig med och jag bor ju faktiskt i Red light district.

Emma har nu Matilda på besök! Igår såg vi eventuellt 4. Definitivt 2, men antagligen 4...

Tilla kom och hälsade på i fyra dagar. Vi åkte skidor och åt glass i Hofgarten. Där såg vi två ekorrar och jag fick därmed lära mig det mest svåruttalade tyska ord so far nämligen Eichhörnchen. CH-ljudet är inte min starka sida.

Emma - svenskare

Tilla slingade även mitt hår. Blonda slingor. Jag jobbar på stereotypen svensk. Läraren i Deutch als Fremdsprache gissade bland annat att jag kom från Storbritannien och Ungern. Därför tyckte jag det var dags att göra det lite enklare för folk. Många har undrat vilken frisör jag gjort det hos, så cred till Tillus!

Emma & Åsa är så mätta att de inte ens vill ha choklad...

Första dagen Å var här åkte vi upp på Nordkette. Det var vackert men inte riktigt planerat. Jag sa till Å att hon inte behövde ta med sig jackan när vi gick in till stan. 2000 m upp är det dock aningens kyligare, och snö, men vi klarade oss och åkte ner igen. Där käkade vi varsin hamburgare med coctailsås. Vad coctailsås är? Herreguuud, det är väl allmänbildning? Ketchup och majonäs. Blandat. Hursomhelst blev vi så mätta att vi inte orkada äta nåt mer på hela dagen, inte ens nåt av den choklad som jag fått. En gigantisk Toblerone och en Aladdinask. Nu är det bara några sorgliga romrussin och ägglikör kvar i Aladdinasken. Har kommit underfund med att likörtryffeln duger i krig. Inte alls tokig faktiskt. Körsbär i likör duger också. Man kan lätt hälla ut innehållet ur den nämligen.

Emma har haft en intensiv vecka med två sverigebesök. Sightseeing, skidåkning och choklad. Nu fortsätter intensiviteten fram till klockan 11. Sen ska jag sova!

Att det var långfredag, påsklov och att jag hade haft finbesök hela veckan var inget som bekymrade Frau Kitzelman. Jag var tvungen att lämna in mitt assignment kl. 11. Å åkte härifrån halv 5 på morgonen, så jag hade gott om tid att slutföra min uppgift.

Emma is going to obergurgl tomorrow! wiii :D

Kristina, Lärke och jag följde med fransosen Baptist (ja visst är det ett kul namn!) till Obergurgl. Det var en till fransos med som heter Majo eller Hajo eller nåt sånt. Hur som helst har Baptist en bil. När man kommer ut på autobahn börjar diskot. Till min stora förvåning (och förskräckelse) spelade han både Boten Anna och Günter. Försökte förklara vad Boten Anna handlade om för Lärke. På tyska. Tror fortfarande inte hon har det helt klart för sig. Agnes spelades också, men med ungefär varannan mening på franska. Även Aqua fick vi njuta av. Tror det fanns nåt norskt band som var representerat också.

Emma ♥ alperna

Ja, efter en dag i Obergurgle så kan man ju inte annat än älska dessa berg. (Blev lite halvtaskig sikt på eftermiddagen, men som Baptist uttryckte det så är det bra att åka när man inte ser. Man tränar sin balans bra då!)

Emma är sony a230 nåt att ha? Kan köpa en imorrn för 249 €, och jag tror det är ett skitbra pris. Nån som har koll??

Alex kom hem och hetsade och pekade på en annons han hittat i tidningen. Erbjudandet gällde bara nästa dag. Från 6 till 9. På morgonen. Googlade snabbt på modellen och såg att den kostade 8000 SEK, men det var tydligen ett tag sen. Och nu kan man få den för i alla fall 300 €. Det blev ingen kamera.

Emma drar till st Anton imorrn. Höhö :D

Baptist frågade mig kvällen innan om jag ville med. Självklart!

Emma tried her snowboard skills today. Better than she thought.

Visst är det fint att jag är lite internationell ibland? I st Anton träffade jag Per, Annas lillebror som jag jobbade med i somras. Han har jobbat där hela säsongen och jag fick låna en snowboard från "hans" affär alldeles gratis. Sweet! :) Halva dagen åkte jag alltså snowboard. Det var fyra år sen sist, men det gick jättebra. Kul var det också! Innan jag bytte till bräda fick jag lite skidåkartips av Baptist. Jag har ju ingen vidare teknik. Jag ba åk.

Emma sol och 19 grader varmt! Det luktar som utomlands... :)

Det är härligt. Ena dagen åker man skidor och andra dagen sitter man i bikini och solar på balkongen! Det är en speciell lukt när det är varmt. Men inte när man är i Sverige. En såndär varm lukt som man känner när man är i Grekland, Turkiet eller Thailand. Som också luktar på kvällen när man sitter på uteserveringen på en restaurang. Vet ni vilken lukt jag menar? Så luktade det igår.


RSS 2.0