Genusupplaga

Igår firade vi att Jocke har kommit tillbaka till Uppsala genom att hänga hos Sofie. En av hennes triplettsambos höll på att montera IKEA-möbler när vi kom. Till min stora lycka. Så jag fick spika och skruva lite grann!

Hursomhelst spelade vi lite TP. Jag fick vara grön (under STOR protest från en annan deltagare). Det var genusupplagan. Jag har aldrig riktigt fattat vad det där innebär... Genusupplaga. Är det ett jämställt spel? Måste man vara lika många tjejer som killar som spelar? Går det bättre om man är jämställda lag som spelar? Förvirringen var total. Fram tills jag fick följande fråga: "Har i genomsnitt män eller kvinnor störst hjärnor?"

Svaret var (och ja jag hade rätt):

 

Lite suddigt. Jag översätter. "Män. Men kvinnor klarar sig oftast bäst i intelligenstester. Storleken har ingen betydelse!"

Tankar inför tjejvasan

Pemma konstaterar följande:
  • Semmelmetoden läggs inte ner men inmundigandet av semlorna begränsas till endast tisdagar.
  • Längdskidstavar har köpts.
  • Gymkort ska köpas idag.
  • Startandet i startled 5 på tjejvasan innebär startande samtidigt som höggravid syster.
En relativt snabb start för pemma innebär alltså "en flåsande ******** i ryggen" och med dessa fakta i åtanke borde hon alltså komma i mål.

Escados & Årebilder

Jag skulle vilja ha sånna där coola smeknamn på personer jag skriver om här som alla de där riktiga bloggarna har. (okej... jag läser inte superdundermånga "riktiga" bloggar (om inte Montazamis blogg gills men hon skriver riktiga namn)) Hursomhelst vill jag ju ha fyndiga, smarta smeknamn men det är svårt att komma på sånna. Jag introducerar i alla fall nu fröken E.

Fröken E skulle kunna ha en egen citatbok. Hon säger klockrena grejer hela tiden. Möjligtvis är de inte lika klockrena tagna ur sina sammanhang... Appropå Solsidan diskuterade vi i alla fall det där med Escados idag. Hur mycket lite disk var värt och hur mycket det värsta man kunde tänka sig i hushållssysselväg skulle kunna vara värt. Fröken E: "Jag ska fan ha Escados för att jag går upp på morgonen!" Jag skriver upp alla hennes citat och kommer nog snart ha material till en bok.

Har fått önskemål om mindre text och mer bilder. Varsågoda. Åre från mobilen:


Här ser ni isgatan norr om Gävle, en fallen sambo och en isbelagd motorhuv.


Utsikt från vår stuga och mina underbara rosa.



Mange Schmidt & Thomas Rusiak på Dippan. Jag och Josefin stod längst fram.



Här skulle jag visa hur djup snön var. Jag genade till stugan på väg hem. Det visade sig vara en dålig idé och jag fick snö upp till låren men inte vände jag för det. Jag fortsatte gladeligen och till slut kom jag ju fram! (Men med vita leggings istället för svarta som de var innan jag började gena.)

Ps. Nya engelska (hittepå-?)uttryck jag inte längre använder i svenska språket: wrap it up & mix it up.

Dagen började med...

...att jag duschade med glasögonen på en stund. Sen råkade jag borsta tänderna innan jag åt frukost. Det är inte aktuellt att dricka apelsinjuice efter att man borstat tänderna. Därför tog jag med mig frukosten istället. Var nog lite halvförvirrad i morse.

Jag och Stefan åkte och letade efter kursboken Wind energy explained på Studentbokhandeln (659 kr = för dyrt) och Akademibokhandeln (slut). Vår tappra trio har nu krympt till två men vi kämpar på. Beställde boken från adlibris istället för endast 509 kr. Oj vad vi kommer att bli duktiga på vindkraft.

Igår letade vi efter semlor. I ungefär hela Uppsala. Tydligen hade alla andra i Uppsala också gjort det fast ett par timmar tidigare. Vi hittade i alla fall inte några nånstans. Bara på Hemköp tillslut. De var bäst före igår och vi fick dem för halva priset. Grädden smakade surt. Misslyckat.

Jag tror att jag måste börja träna inför tjejvasan snart... Semmelmetoden kanske inte är ett vinnande koncept ändå. Vilja är bättre. Men man måste nog ändå ha stavar.

Ilsken som en flodhäst med nageltrång...

Nu är jag arg igen.

På elnätskursen som är så sjukt dåligt administrerad.
På att inte få poäng som jag borde få.
På att jag alltid glömmer bort att tacka ja till de kurser jag söker så att jag aldrig blir anmäld.
På hela universitetsgrejen.
På att CSN skiter i att jag slitit som ett djur under hösten och bara vill ha in poäng.
På att bli blockad på facebook.
På att plugga mer än 100 %.
På att jag inte får det jag vill ha.
På att grammatikundervisningen när jag gick i skolan var så dålig att jag fick reda på att det finns nåt som heter hårda och mjuka vokaler först förra året.

Nu är jag klar med det här. Jag vill inte plugga mer. Ge mig ett jobb imorrn och jag skiter i examen och tar det direkt!

Fortsättningen

After ski är ju hur kul som helst. Första dagen kom vi tyvärr inte in på Fjällgården så vi fick ha en egen after ski hemma med bastu, stretching och mina gamla brända CD-skivor. Inte fy skam det heller. På tisdagen var vi på Bygget där det var röj med ett Gotländskt coverband. Vi önskade "Häromdan" men fick bara skratt till svar. Typiskt.

Förutom overallingenjörer från KTH var halva Trondheim också i Åre. Alla våra grannar kom från Norge. En stod plötsligt i vårt vardagsrum och sa nånting. Vi hade musik på och han pratade ju norska så vi förstod ingenting. Då gjorde han en fyrkant i luften med fingrarna och sa: har ni peppar? Oklart vad fyrkanten betydde men peppar fick han med sig. Norskarna var iaf trevliga (kanske för att vi inte fattade så mycket av va de sa) och vi hängde lite med dem på tisdagen och onsdagen. A tyckte att hon blev bättre och bättre på norska tills den hon pratade med förklarade att det var för att han bytt till svenska...

I VM8:an har de ett gäng gondoler som kommer var tionde sittlift ungefär. En av dem är en partygondol med lite blinkande ljus i taket och en skärm med spotify på. Sånt där gillar jag.

Hemresan gick ungefär lika bra som ditresan. Hela dagen gick ganska dåligt. Började med att vi bara hittade en av nycklarna när vi skulle checka ut. Så småningom hittades den i en handväska. Fortsatte med att en norrman (utan hjälm) vurpade och fick åka till akuten i Östersund (til sykehuset). (Vi skulle egentligen käka lunch med de norska grannarna men det blev det inget med.) Sen startade inte bilen när vi försökte åka iväg vid tretiden. Jag och Sofie raggade upp två killar i ett garage (och därför skulle man kunna tro att de var bilkunniga) och försökte starta bilen med startkablar. Det gick inte. Jag höll mig för övrigt borta från startkabelkopplandet. Man har ju försökt byta däck med domkraft på parkeringen utanför Kulan (vilket inte gick så bra det heller). Misslyckandet av startkabelstartandet fick oss (alltså inte jag då) att börja söka efter andra felkällor. Säkringar kan det tydligen vara fel på. Och i det här fallet var det tydligen startmotorns säkring(ar?) som kunde tänkas ha pajat. Det fipplades och undersöktes och trixades och byttes. Varenda liten säkring var hel (vet inte hur man vet det heller). Jag var ganska tidigt beredd att ringa bärgningsbil och verkstad (pappa brukar ju säga att det finns folk som jobbar med sånt) men som tur var var de andra ihärdiga. J ringde till hennes pappa som över telefon kunde tala om att det faktiskt var batteriet det var fel på och att vi måste ha kopplat kablarna fel. Vi gick på jakt efter en bil som var villig att låna ut lite kraft men det slutade med att vi ringde en vän. Kablarna kunde kopplas på rätt sätt (det är ju lite klurigt med nya bilar i plast) och bilen startade direkt med jubel från alla håll. Bara två timmar efter planerad start kunde vi ta oss därifrån.

Några engelska ord som jag tydligen använder ganska ofta: anyway (hursomhelst), moving on (vidare så), check (?), join (kom med), so far (hittills), spill it (ut mät (ut med det)), fake (hittpå (till exempel hittpånorsk istället för fakenorska)), fail (misslyckas), nice (trevligt). Och det där var bara ord som jag kom på nu på direkten. Det finns betydligt fler.

God natt.

Åre 2011

Kom som sagt hem igår. Vid tvåtiden på natten. Har känt mig lite groggy hela dagen idag. Vi gick en sväng till Konsum för att inhandla middag och andra nödvändigheter en sånhär post-Åredepressionens dag. Fryspizza, cola & chips. Lite marängsviss gick ner mellan pizzan och chipsen också.

Åkte till Åre i söndags. Det regnade när vi gav oss iväg. Norr om Gävle frös regnet på E4an och det blev blankis. Mycket spännande. Trafiken stod helt still och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Vi hann dansa runt på isen, ramla, spela lite besserwisser och snacka med en finsk präst innan en bil från trafikverket kom och sa att vi skulle vända om vi inte ville stå kvar i flera timmar. I andra färdriktningen var det tomt och där kunde saltbilen åka förbi. Vi vände och hittade en alternativ väg via bland annat Bollnäs och Ånge så efter bara 12 timmar var vi framme i Åre.

Studentveckor i Åre betyder studenterbjudanden och gratisgrejer. Och overallingenjörer med sympatiska märken som "Jag kommer att få högre lön än du" fastsydda på bakfickan. Jag lyckades iaf charma till mig en cerise mössa som det står telia på. Jag tror inte jag har en enda mössa som jag inte fått gratis. Förra gången i Åre fick jag två mössor med tele2fåret på.

Sofies mamma stör sig på användandet av engelska ord i svenska språket. Jag är böjd att hålla med och känner mig väldigt träffad. Jag pratar med engelska ord hela tiden. Jag överanvänder dem. Uder vår Årevistelse bestämde vi därför att sluta med dessa fånerier och hädanefter använda svenska ord när vi pratar på svenska och engelska ord när vi pratar på engelska. Det är svårare än man tror. Och så ska man komma på nåt motsvarande svenskt ord istället för det engelska. Mitt svenska ordförråd suger. Josefin kallade mig godmodig och fryntlig. Jag visste inte vad nåt av orden betydde (men jag gissade att godmodig betydde att man är vid gott mod). Orden är tydligen synonymer och fryntlig betyder att man är glad och tjock. Eller korpulent som det stod. Vilket jag, på samma sätt som jag blandar ihop konspiration och transpiration, blandar ihop med korruption. J påstår att hon inte menade att jag var tjock. Jag tror henne.

Nu tar jag en Åreberättarpaus och fortsätter en annan dag (om ni har tur). Då ska jag berätta om norska grannar och ickestartande bilar. Hej.

Att gå vidare

Jag kan ju inte hålla på att vara bitter hela tiden. Ett av mina nyårslöften är att inte vara bitter. Därför har jag nu släppt omtentorna (eller som Elisabeth säger: omtenta - för att påsklov bara är en catchfrase) och gått vidare. Att skjuta saker framåt är en av mina starkare sidor.

Jag har ett gäng andra nyårslöften. Att säga ja mer är ett av dem. För att jag inte vill ångra saker. Och det gör man inte lika mycket om man säger ja. För någon sa nån gång att man oftare ångrar saker man inte gjorde än saker man gjorde och jag tror att det stämmer. Lena PH har sagt nåt liknande också. Att om man inte säger ja nån gång så händer det aldrig nåt. Det var Kristian Luuk som talade om det för mig en gång. Eller så var det Henrik Schyffert... Alltså: mera ja mindre ånger 2011!

Jag kommer inte riktigt ihåg de andra. Igår kom jag hem från Åre. Fantastiskt roligt var det där. Berättar mer i ett annat inlägg för annars orkar ju ingen läsa. Hej.

Att inte prestera

Klarade inte elnätstentan. Tre omtentor i påsk. Vem vill ha lov ändå? Mitt liv består av rester. Scheisse.

Att prestera

Det är märkligt vad mycket man kan få gjort utan att göra det man borde göra. Idag till exempel. Vi har suttit och brainstormat slogans. Tema: student. Ett axplock:

Ångström - ett campus långt ifrån dig
Vikingbåt - because you're bakis
Folkes livs - inte bara en affär - en livsstil
Studentvägen - vägen plogbilarna glömde

Och så där har vi hållit på. Ingen vet varför. Jag tror det hela började med att vi försökte ge varandra diagnoser och hittade på symptom som "överkänslighet för egna behov" (istället för "okänslighet för andras behov") och det slutade med att vi funderade ut våra "happy places". Nån gång däremellan sammanfattade vi en D-uppsats och jag var i Boländerna och köpte längdskidor med hjälp av Calle. Stavarna i storleken tre-äpplen-hög var tyvärr slut. Köpte supertjusiga slalomstavar istället.

Igår lämnade vi in C-uppsatsen! Skönt! Imorgon är opponeringen mellan 9 och 16. Jag tror tyvärr att vi måste lyssna på ALLA andra uppsatser. Egentligen behöver jag skriva designprojekt och göra två restuppgifter och det ser nog lite misstänkt ut att sitta och knappra på en dator under tiden det opponeras på andra uppsatser. Så lördag it is antar jag... Igår firade vi i alla fall inlämnandet av uppsatsen med varsin grekburgare på Kalmars. Och en eller två (eller tre) öl. Mycket trevligt. Det hela avslutades med en cider (jordgubb-lime 29 kr) för att de andra skålade för nåt och jag inte hade kvar nåt att skåla med.

Och ungefär nu blev jag dödstrött. Häpåre.

Årets första semla!

Nu är uppsatsens alla delar inklistrade i ett dokument. Lite fix och trix och omformuleringar och färre och per mening så är vi hemma. Dagens hjälte är Stefan. Han kom till blåsen idag med semlor!! :D Och han har inte ens nåt att plugga.




Precis vad jag behövde! Nedan syns den förödande isfläck som gjorde att jag ramlade igår. Fattar inte att det inte låg en hög med omkullramlade människor där. Jag skridskoade mig fram till Maria.


Ikväll ställer jag min riktiga väckarklocka. Möjligtvis kommer den att väcka Emil också. Då kanske jag snoozar en gång mindre för att inte irritera honom... Okej. Nytt försök. Godnatt!

Ironi

Kommer ni ihåg att min mobil badade på nyår och inte riktigt har varit sig själv sen dess..? Tydligen var det inte vin den badade i utan öl. Den luktar i alla fall öl. Hur som helst fortsätter den att stänga av sig lite hela tiden när andan faller på.

Kommer ni ihåg att jag gick och la mig i tid igår? Jag använder mobilen som väckarklocka och hade ambitionen att pallra mig upp och vara i skolan klockan åtta. Ställde klockan på 07.10, vaknade 05.56 och tyckte att det var skönt att få sova lite till. Vaknade igen ganska utvilad och skulle kolla vad klockan var för att veta hur lång tid det var kvar tills mobilen skulle ringa. Mobilen var då avstängd. Satte igång den och klockan var då 08.52... Hmpf. Som Freddie Mercury skulle sagt: I try and I try and I try. Och som Alanis Morisette skulle sagt: life has a funny way of sneaking up on you... Men DJ Mangoo skulle sagt: Vad gör vi? Nu kör vi!

Så jag väljer DJ Mangoo idag. Nu kör vi.

Jag önskar er en god natt

Nu har jag brutit facebookförbudet för dagen. Det är under själva pluggtimmarna det där med facebook kan vara lockande. Att titta på en gammal klasskompis kompis greklandsbilder från 07 till exempel. Mycket intressant när alternativet är att skriva om varför enkätundersökningar är ett bra sätt att ta reda på vad studenter tycker om hållbar utveckling... Ett nytt facebookförbud börjar imorgon. Då ska helst uppsatseländet bli klart. Vi får väl se hur det går men den lär ju inte bli mindre ofärdig iaf. Om man skulle ta och lägga sig i tid idag. Ja! Så gör jag. Hörde ni det!? I tid! Fantastiskt.

Snooze, svett & halka

Från början var planen att jag skulle vara här (blåsen) vid 8. När jag gick och la mig vid 1 tänkte jag att 9 var en bättre tid så jag ställde klockan på 8. Vaknade vid 8 och ställde om klockan till 9. Snoozade till kvart över gick på toa, kröp upp i sängen igen och sov till 10. Sikta mot stjärnorna så kommer du bara tre timmar för sent. Skål var på TV precis innan jag åkte så jag fick iaf höra the theme song "where everybody knows your name". Då kändes det som att det kunde bli en bra dag idag. Sen cyklade jag iväg (påpälsad som det skulle vara minus 15) i snöslasket och Marias bakdäck spann trots dubbdäcken. Kom fram småsvettig (understatement) till en cykelparkering med blankis. Halkade till lite och en tjej som kom precis efter halkade också runt lite grann. Efter att jag låst cykeln och gick mot ingången hade jag ingen Maria att luta mig mot vilket resulterade i att jag föll pladask till den andra tjejens stora glädje. (Hon frågade om det gick bra också...) Kom iaf in på blåsenhus. Nu ska här skrivas. Effektivt. Idag har jag facebookförbud.

Heja mig!

Bregott

Jag måste sluta med Bregott, annars kommer jag att sluta som heffaklump. När det börjar bli mer smör än macka inser man varför man ätit Lätt & Lagom i alla år.

Men på ålderns höst. Då ska jag bara äta Bregott. Det är lite livskvalitet ändå....

Ni-reformen

Prisa gud, här kommer plusgraderna!

Vi har fått tillbaka vattnet i badrummet! Både det varma och det kalla. Idag har det därför tvättats större delen av dagen och eftersom vi bara har två torkställningar hänger det nu tvätt lite här och där. När jag hängde upp min tvätt allra sist var trappan redan full. Fick plats med lite i ett hörn av ett torkställ och spred ut resten på sängen, bredvid duschdraperiet och på hatthyllan.

Plusgrader gör det lite klurigare att cykla. Speciellt när där det plogas dåligt. Låter man bli att försöka bestämma var cykeln ska åka brukar det gå bättre (men har man otur kan man ju hamna på fel sida fyrisån).

Ikväll har jag kollat på På spåret (klarade Singapore på 10 poäng!) och ätit mat från Ayakos sushi med två av tre sambosar. Nej. Självfallet åt jag inte sushi. Jag åt kycklingspett. Lyckligtvis var kycklingen inte rå. Killen i kassan niade mig. Mycket märkligt. "Vad vill Ni betala?" Jag skulle sagt att "Vi betalar helst inte alls men jag kan gå med på att betala för kycklingen". Det sa jag inte men jag betalade för kycklingen.

Trevlig helg!

osugen

Jag står och kikar ut över frysdisken med färdigrätter och ser sorgsen ut.
E: Är du inte sugen på nåt?
Jag: Nä.
E: Inte ens godis?
Jag: Inte ens choklad!
E: Då är det riktigt illa...

Därför köpte jag en fiskgratäng och en pasta lasagnette. Min mage är inte riktigt sig själv än... Idag har jag stoppat i den två leverpastejsmackor, 4 clementinklyftor (flera stora utropstecken på den!!!) och nu på kvällen slängde jag i mig en Emma special: pasta, pesto och creme fraiche. Imorrn tänkte jag käka ordentligt även om mat får mig lite lätt illamående för tillfället. (Lugn morsan, jag skulle aldrig vara kapabel till att hålla på såhär på heltid...)

dagens citat

Emma hittar en dekanus som vi intervjuat för c-uppsatsen på engelska wikipedia. Han är född i Örebro. Oklart hur tankegångarna gick.
Emma: Jag tror att jag är född i Örebro faktiskt.
J: Jaså!?
E: Då kommer du också bli lycklig.

Emma och Elisabeth diskuterar romantik och Emma påstår sig vara ganska romantisk. Elisabeth fnyser över "blommor och choklad". Emma tycker att ja men choklad är ju okej...
Elisabeth: Att ge choklad till dig, det handlar inte om romantik, det handlar om överlevnad.

Är jag född i Örebro?

att besserwissra

Idag vaknade jag (efter att ha snoozat i ungefär trekvart) och tyckte att jag kunde bli lite nutidsorienterad samtidigt som jag åt frukost genom att kolla på nyheterna samtidigt (eftersom jag gjorde DNs nutidstest igår och chansade på alla frågor och därför bara fick ett av tio rätt). Tyvärr visades inga nyheter vid den tiden så jag hamnade framför ett finskt program om ett gäng som gick en pilgrimsfärd. (Ja vi har ju inte görmånga kanaler men vi betalar ju iaf TV-licensen!) Jag blev otroligt sugen på att göra nåt liknande. Gå mot ett mål (för det behöver man ha, det vet vi som skrivit regleren mer än en gång. Mål, modell, styrbarhet, observerbarhet (MMSO) är lösningen på alla problem.) och tänka över sina hyss. Eller kanske tänka ut nya! :D Jag vill ut på äventyr! Pilgrimsvandring, bergsbestigning, tågluffning... Jag är öppen för förslag. Vi har iaf bokat Åre! Är supertaggad.

Ikväll har jag spelat Besserwisser med Emil, Josefin och Elisabeth. Kul spel. Och så får man använda ordet besserwissra. Jag älskar när man kan göra verb av substantiv! Josefin höll på att vinna. Men sen besserwissrade Emil henne och flyttade tillbaka henne tre steg, Elisabeth zwappade så hon fick arkitektur, hon själv zwappade bort näringsliv till en enkel kategori men fick en svår fråga och jag zwappade bort konst mot tradition och tro. Hon blev mycket upprörd och höll en lång monolog om hur vi konspirerat (inte tranpirerat) ihop oss emot henne. Speciellt eftersom tradition och tro är hennes favoritkategori.

Flytande föda

Jag mår inte tipptopp. Fick en släng av nån slags vinterkräksjuka i söndagsnatt. Mådde bättre igår kväll men i morse mådde jag illa igen. Resulterade i att jag la mig på soffan (en våning närmre toan) och somnade om till klockan 12. (Att jag släckte lampan strax före 2 inatt skulle också kunna vara en bidragande orsak.) Nu skriver jag c-uppsats. Och fryser. Har tagit på mig termobyxor, snugruggen och fredagsmystofflorna. Jag har ätit lite hallonyoghurt just och min mage som lever sitt egna lilla liv kurrar och låter så att alla som är hemma hör. Oklart om den säger "Ge mig mer mat! Jag har ju inte fått nåt att äta på evigheter." eller "Du grymma, grymma människa! Gör aldrig sådär mot mig igen!"

Min mobil är sig inte riktigt lik. Den stänger av sig hela tiden. Tror att det kan bero på att den under en period låg i en pöl med vad jag tror kan ha varit vin på nyårsafton. Möjligtvis gillade den inte det och stänger nu av sig titt som tätt för att visa sitt missnöje.

Åter till hållbar utveckling och enkätresultat...

RSS 2.0