Vad jag lärt mig om Lettland

"Win-win situations are favored by most nationalities, but in Latvia win-lose situations are more typical."

Framförhållning

Med drygt en timmes framförhållning låter jag nu morsan korrekturläsa mitt arbete. Det kallar jag framförhållning. Dessutom har jag hunnit sova i nästan tre timmar. Och jag verkar inte ha fått några bestående men av energidrycksintagandet heller. Efter att jag lämnat in, ska jag lägga mig i sängen och somna in till Schulman show. Här kan man förresten läsa de två första kapitlen ur hans bok Skynda att älska: http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2010/05/ex Alex Schulmans bok alltså. Den skulle jag vilja läsa. Fast jag skulle nog grina hela tiden. Godnatt.

Smakprov om ni inte orkar klicka på länken:
"Jag övningskör med pappa i den blåa 245:an. Jag är 18 år och vill ha körkort så fort som möjligt. Då och då skriker pappa ”ÄLG” och då måste jag tvärnita. Men så byter han och skriker ”MJÖLK” och pekar ut över vägen med uppspärrade ögon. Jag tvärnitar och pappa tittar på mig, skrattar och säger: ”Om du ser lite mjölk på vägen så behöver du inte tvärnita.” Minnet av det skrattet."

Sockerkick

Nä än har inte paniken infunnit sig. Däremot har jag börjat sörpla energidryck. Det var extrapris på Spar. 1,19 € för en liter energidryck. Har livsmedelsverket nån gräns som de rekommenderar? Att man inte överstiger alltså. Man kanske kan få hjärtstopp... Är det farligt med energidryck? Jag tänker att det mest är socker... Eller? Slörp.

Jag skriver om Lettland, Slovenien, Belgien och Slovakien. Det är en salig blandning. Jag fick inte skriva om Sverige, och uppgifterna för Frankrike, Spanien och Tyskland var för jobbiga. Slörp. Mmmm flytande socker!

Jag valde mellan lite andra länder också. Israel, Saudiarabien och... Ja just det, gissa den tredje! (Don't you just love interna skämt? Det var roligt alltså. Så skratta här. Jag lämnar lite utrymme nedan så ni kan skratta färdigt.)








Slörp. Jag just love energidryck också. Då behöver man inte sova. (Och när vi ändå är inne på det spåret...:) "Så nu behöver jag inte göra annat än att plugga." (Gick det fram vilken det var?)

Jaha. Jag återgår väl till lilla Slovakien då. Eller var det Slovenien? Hoho. Det går nog bra. Jag har ju mer än 10 timmar på mig! Slörp. Mmmm. Sockerkick.

Vilken tur att YouTube finns. Då behöver inte skämtet vara så internt. Fast det är klart. Det kanske inte är roligt om man inte citerat det i 15 år... Slörp. Jäjä. Enjoy. Hej.




Slörp, slörp. Mmmm.

Jag har bara regn hos mig

Nu ösregnar det igen... Hade hopp om att sommaren hade kommit tillbaks. Så verkar inte vara fallet. Fallet verkar vara att jag stannar i biblioteket till midnatt, därefter fortsätter att skriva tills batterierna tar slut någonstans utanför biblioteket och sover på en bänk någonstans i universitetet. Sen kan jag vakna lagom till att biblioteket öppnar igen. Och kanske kan jag gå hem imorrn nån gång om det inte regnar hela tiden för att hämta min regnjacka som jag så positivt lämnat hemma eftersom jag trodde att sommaren och fyra månader sol hade infunnit sig.

Fullt ös...

...är väl synd att kalla det, men jag försöker att inte vara ineffektiv i alla fall. Slutarbetet i Intercultural communication ska vara inne på söndag förmiddag. HJÄLP! Jag började igår. Fick säga nej till helgens stora erasmus-resa tyvärr. Men jag sparar pengar. Jag har nu skrivit klart om Lettland och ska precis börja med Slovenien. Biblioteket har öppet 08.00-24.00 på vardagar, och tur är väl det. Igår gick jag hem vid 23. Idag måste jag bli klar med Slovenien så det blir nog te å stannö änna te mejdnatt. Sa jag att vi blev stoppade av polisen i Slovenien? Det var spännande! Helt plötsligt blev vi omkörda på Autobahn (eller motsvarande på slovensiska) och det började blinka och ha sig i bakrutan på den bilen. Blått blinkande ljus och röd text där det stod POLICIA (eller hur de nu stavar det i slovenien... när jag tänker efter stod det nog POLICE, för de såg ju att vi hade en österrikisk bil) och follow eller nåt. Körde av vägen och följde efter. Sen stod det STOP. Då stannade vi. Ut kom två poliser.

TO BE CONTINUED!

Road trip

Hejsan hoppsan. Jag har varit på en liten roadtrip. Till Slovenien. Österrike är Europas mittpunkt skulle man kunna säga. Definitionen på centraleuropa kanske. När man läser vad andra utbytesstudenter skrivit om Innsbruck innan man åker hit kan man läsa sånt som att det är bra om man vill åka mycket skidor. En sak som många skriver är en positiv grej med Innsbruck är att det ligger så nära Italien. Österrike är det land i Europa som gränsar till flest länder. Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Italien, Schweiz, Lichtenstein och Tyskland (medsols). Jag blandar alltid ihop Slovakien och Slovenien. Jag måste säga "Tjeckoslovakien" för att komma ihåg vilket land som ligger var. Lite alper och sånt där gör det lite klurigt när man ska åka nånstans. Till Slovenien åkte vi via Italien och sen in i Österrike igen för att till slut komma till Slovenien. Från Slovenien åkte vi via Österrike... Sen in i Tyskland en sväng och så tillbaks in i Österrike. Doesn't make any sense. Måste nog kolla på en karta sen för att förstå. Stackars Troels blandade också ihop Slovenien och Slovakien och tyckte det var lite märkligt att vi åkte via Italien för att komma dit. Slovenien var väldigt vackert. Vi hade kanonväder. Jag badade, tappade ett halsband, hittade det igen och brände mig. Nu är jag tillbaks och har lite småpanik över att en massa grejer ska vara inlämnade typ i övermorgon... Aaaah. Men vilken tur att jag jobbar som bäst under tidspress!

Man åker i många tunnlar när man åker roadtrip. Då sjunger man:

Tunnel, Tunnel
Tunnel, Tunnel, Tunnel
Wenn man rein fährt wird es dunkel
Wenn man raus fährt wird es hell



FC Wacker Innsbruck

Jag tänkte lugna ner er lite. Jag förstår att ni varit oroliga för att jag blivit en träningsnarkoman och bara springer och vandrar i bergen hela dagarna efter mitt tidigare hurt-inlägg. Det är ingen fara. Jag gör bara sånna där punktinsatser nån gång i kvartalet eller så. Däremellan väger jag upp hurtigheten med annat. Till exempel choklad. Jag försöker låta bli, men den här veckan har dom till exempel extrapris på Milka 300grammare. Låter lite som en hamburgare, men så är alltså inte fallet. Har köpt två stycken so far. Igår gjorde jag en punktinsats igen kan man säga. Jag var på fotboll. FC Wacker Innsbruck heter det världsberömda fotbollslaget. De spelar i andra division tror jag. Hejarklacken skriker att det är "SCHEISS EGAL!!" (=ung. det skiter vi i) att de spelar i andra division. De skriker en massa annat också, men det var lite svårt att höra. Mest av alla skriker Volker och Troels. FC Wacker Innsbruck vann. När hemmalaget vinner i Österrike stormar fansen planen. För att väga upp den här hurtigheten att stå och stampa med en fotbollsklack gick jag och drack öl efteråt. Det var sista matchen för säsongen och i Österrike kommer det extra mycket folk då. I Österrike har man öltält utanför fotbollsstadion. Dit går man när matchen är slut. När matchen pågår köper man självklart ölen inne på stadion och dricker när man står mitt i klacken. Blir man lite sur på domaren är det bara att kasta glaset på honom. Men det är ingen fara. Det är ju ett plastglas. Helst ska det vara lite öl kvar i glaset så att det blir ett härligt litet duggregn för fansen som står nedanför, och så når de nog längre med lite extra tyngd. Men när matchen är slut och det är den sista matchen för säsongen, då går man alltså till öltältet efteråt och dricker öl. Gratis....
Ja precis. Gratis. Utan kostnad. Jättebilligt är det när det är gratis. Och man får dricka så mycket man vill. Leg tar de inte heller. Jag tycker inte speciellt mycket om öl. Men det blir så mycket godare när det är gratis. I tälten spelar de musik. Så då dansar folk på borden. Men ingen har lederhosen.

Spotify

Ni vill väl ha Spotify Premium!? Vill ni inte?? :D Tänkte väl det. Då är det bara att gå in på den här länken: http://www.gratispremium.com/?ref=255746 och följa instruktionerna. Piece of a cake. :) Lycka till.

Somliga går i trasiga skor

och somliga går i trasiga byxor. De senare somliga är jag. Jag har inte ett endaste par hela byxor. Jättedumt. F kommer hit imorrn! :D Det ska regna som vanligt när jag får besök. Fast det betyder ju inte att det verkligen kommer att regna. Om det regnar tänkte jag att vi skulle gå å shoppa byxor till mig! Igår cyklade jag till Studentheimet Panorama. Träffade Lärke och Kristina. Baptist svängde förbi en sväng och Troels också. Jag och Kristina hamnade på en mediteranian middag med Baptist. Alltså en middag anordnad av spanjorer, italienare, fransoser, greker och turkar. De lagar mat med hjärtat. Inte nåt hafs och slafs som är färdigt på en kvart. Och middag betyder inte 12 på dagen utan snarare 12 på natten. Ytterligare en kulturkrock/chock. Jag gillart.

Har förresten ett par trasiga skor också.

It's a hard life...

I onsdags fyllde fransmannen Jeremy år. Han går i samma grupp som jag i Deutch als fremdsprache. Vi käkade chokladkaka och nån slags äppelsmulpaj. Det var inte så mycket äpplen i den. Väldigt gott. Så spelade vi ett spel också. Time's up. Läs här om ni är intresserade: http://www.boardgamegeek.com/boardgame/1353/times-up. Framåt småtimmarna tyckte vi att det var en bra idé att bestiga Studentheimet Rössel in der Au. Så det gjorde vi. Det är roligt att mobba fransmän. Inte så att dom hör det, bara bakom deras ryggar såklart. När vi säger McDonalds säger vi det alltid med fransk brytning. I alla andra länder uttalar man McDonalds ungefär lika (amerikanskt) men inte i Frankrike. Det är svårt för fransmän att inte låta som fransmän. Sen kan de inte säga H heller.

I torsdags ringde Troels och Volker och sa att de skulle komma till mig vid 21. Det gjorde de tillsammans med ungefär 6 andra. Spontan kväll som slutade med ett slumber party här. Eller kvällen slutade egentligen dagen efter på McDonalds (Mack-Donnálds typ) där jag lite spontant lovade med mig till Verona nästa dag.

På fredagkvällen var det en stor fest på SoWi (Innsbrucks ekonomikum ni vet). Insåg lite för sent att jag hade en läxa som skulle in kl 23 på söndagkvällen, men skrev ihop fem rader eller så innan jag cyklade iväg till Volker. Där var det fullt ös indeed. När jag kom dit var vi fem svenskar. Det må va veeerldens rekord de! Jag är för övrigt glad att jag inte är granne med Volker. Det var jättekul på SoWi sen. De har tydligen fester där ganska ofta. Skulle ju aldrig hända i Sverige, eller? I en av universitetets byggnader... Gick och la mig strax före 5. I lördags gick jag upp vid 8 för att åka till Verona. Nu känns det som jag skulle kunna sova tre dagar i sträck...

Insikter

Två insikter:

Det hade varit bra att läsa latin. Alla tjatar om det. Okej, kanske inte alla... Här måsta man skriva ett latinprov för att gå kurser som har nåt med språk att göra. Tydligen är tyskans grammatik lättare än latinets. Så om jag kunde latin skulle tyskan vara piece of a cake. Sen härstammar tydligen en hel massa ord från latinet. Latin hit och latin dit. Om det nu är ett så himla viktigt språk, hur kommer det då sig att ingen snackar det? Va?

Mina grammatik-skills suger. Jag vet varken vad presens eller perfekt innebär. Det ställer till det i både tyska och svenska. Antagligen ställer det till det i latin också. Jag vet överhuvudtaget inte vad pluskvamperfekt är. Sen finns det de där Ackusativ och Dativ också. Vad nu det innebär. Jag kan rabbla ord som styr dem, men jag vet fortfarande inte vad det är. Tydligen är det viktigt att veta vad som är subjektet i en mening också. Det verkar som man kan analysera en mening i evighet.

Med risk för att verka tjatig förstår jag faktiskt inte vad vitsen med att inte ha fotbroms är. (Var det där en förtyskad meningsuppbyggnad?) Vem kom på att inte ha fotbroms? Vad är fördelen att inte har det? Jag förstår faktiskt inte. Nu lovar jag att inte ta upp detta ämne igen. (Med reservation för att de går sönder igen.)

Verona

Hörrni. Jag drar till Verona imorrn. Det är en stad som ligger i Italien. Romeo & Julia bodde där också. Så. Det var allt jag visste. Tydligen blir det dåligt väder. Ikväll har jag varit på en gigantisk fest på Sowi (Innsbrucks Handels/Ekonomikum) med dansgolv, garderob, pantstation och bar. Det var coolt. Berättar kanske mer om det en annan dag när hjärncellerna återvänt. Hej.

Bromsar

25 € (uttalas ojrå här har jag lärt mig :) kul va? Euro alltså.) fattigare men två bromsar rikare. Vad praktiskt det är med bromsar hörrni! Uppskattar dem liksom så mycket mer när de varit frånvarande ett tag. Om en timme ska jag cykla till universitetet och träffa Ingrid för att gå igenom en text som hon har skrivit. Hon är full av energi. Och hon är en såndär som ger andra människor energi. Sånna människor borde det finnas fler av. Och det borde finnas färre som tar energi. Sånnadär låtsaspositiva. De är så superpositiva att de blir negativa istället. Äh mer om det en annan dag. Hej.

ps. Europa utalas således ojråpa.

Angående bland annat svettfläckar

Först och främst vill jag passa på att hälsa ett stort GRATTIS till Hugisen som fyller ett helt år idag! ♥ Det har inget med svett att göra.

Müller här är en affär. Där finns i stort sett allt! Det är som en blandning av Kicks, Bokia, JamJam och leklådan. Och det är bara övervåningen. Jag skrev ju tidigare att jag hade problem med svettfläckar. Jag skyllde på deon. I morse tyckte jag att det luktade lite... inte illa, men inte smultron heller... Det visade sig att jag hade näsan för nära armhålan. Slutsatsen blev att det kanske inte är deon utan snarare min personliga hygien det är fel på. Därför tog jag en tur till Müller efter Deutch als Fremdsprache, för att införskaffa diverse hygienprodukter. Hursomhelst har Müller sitt egna märke. Som Willys har sina egna chips och H&M har sina egna ögonskuggor. Müller har sina egna Plackers! 0,89 € (=8,60 kr) kostade dem! För 32 stycken. Nu sitter jag här och plackar för fullt.

Igår lämnade jag in cykeln. Ni kommer kanske ihåg att det skulle kosta 60 € på det fösta stället jag frågade. På Radstudio skulle det kosta 15-20 €. Hmpf. De andra försökte bestämt lura mig. "Dumma svenska flicka" tänker de. Men jag tänker också. Så det så. Mig går det inte att lura! (Eller oftast går det ju, men jag är tillräckligt snål för att kolla på flera ställen vad saker kostar, som att plackers är billigare på Müller till exempel. Jag sysslar ju inte med välgörenhet.) Ska iaf hämta den imorrn! Cykeln alltså.

Mail från morsan!

Fick ett recept mailat till mig från mamma. Det avslutades som följer:

Ich hoffe es geschmecken sollen vollen holmenkollen!
Dein Mutter

Hon är kul, hon!

Sverigebesök

Tänkte berätta lite om besöket jag hade förra veckan. Min syster och systerson kom och hälsade på onsdag till söndag. Det var jättemysigt och vi hade kanonväder. Mycket sightseeing blev det också. Man kan köpa Innsbruckkort som gäller i 24, 48 eller 72 timmar då man får gå in gratis på alla museer och sånt. Vi köpte två 48-timmarskort. Och det vill man ju tjäna in så mycket som möjligt av. En treåring skiter fullständigt i om man tjänar in det eller inte.

Vi åkte upp på Nordkette med gondolen och kastade lite snöboll utan vantar. Succé. Vi åkte till Innsbrucks djurpark Alpenzoo. J var mest intresserad av vattnet i burarna och att leka tjuv och polis samtidigt som mamma och moster envisades med att man var tvungen att kolla på djur i en djurpark. Vissa dispyter uppstod (till exempel när en solhatt kastades in till vargarna), men i övrigt en lyckad vistelse. Sen gjorde vi en massa annat också. Vi besökte Bergisel, gick upp i Stadt Turm och tittade i Swarovskiaffären. Och så var vi på typ fem olika lekplatser. De har många bra lekplatser här faktiskt! Jag fick presenter också. Två påsar lingongrova och en OLW-chipspåse. Lycka! Chipsen är uppätna och jag har 4 skivor lingongrova kvar.

Desperate housewivesavsnittet var himla bra igår förresten. Min favorit i DH är Lynette.
Bakgrund: Just nu bor en av barnens kompisar hos familjen och han får ett utbrott varje gång någon är otrevlig mot Lynette.

Lynette: I’m not sending him back to live with that woman, Tom! How bout therapy, that might help?
Tom: Now we’re gonna pay for his therapy?
Lynette: Okay. Here’s a thought: how ‘bout we all stop yelling at me. What a concept “be nice to Lynette”.
Tom: Fine. We’ll try the therapy.

Naja. Antar att man måste se det för att det ska va roligt. Gör det!

 



För övrigt...

...blev jag läskigt exalterad när jag insåg att det kommit ett nytt Desperate Housewivesavsnitt...

Jag följer slaviskt:
  • Desperate Housewives
  • Glee
  • Svenska Hollywoodfruar
  • Lyxfällan
  • Lost
  • Anna Anka söker assistent
  • och så skämsserien förstås (som skämsvideon i det där intervjuprogrammet som Kristian Luuk ledde. Det där han fick Reinfeldt att dansa lite.)
Men jetzt: Desperate Housewives Season 6 Episode 21 A Little Night Music

ps. Ursäkta för icke-existerande updateringar. Har haft finbesök sörrni! :)

En hyllning till fotbromsen

Eller snarare en... (försöker komma på vad motsatsen till hyllning är. Har ingen aning.) ...snarare en "motsatsen-till-hyllning" till handbromsar. Jag cyklade idag. Det gick som vanligt till och från universitetet, det vill säga snabbt med lång bromssträcka. Sen skulle jag en sväng till stan på eftermiddagen. Jag hoppade på cykeln och trampade iväg. När jag trampat några varv skulle jag bromsa lite grann. Eftersom bromssträckan är så lång måste jag ju börja bromsa tidigt, ungefär 100 meter innan jag i vanliga fall skulle börjat bromsa, vilket resulterar i att jag bromsar mest hela tiden. Den här gången var det ingen bromssträcka. Det var bara sträcka eftersom även frambromsen beslutat att det var dags att ge upp. Att cykla på en cykel med varken en fungerande fram- eller bakbroms är mer än bara oerhört opraktiskt. Det är rent av livsfarligt. Att ha en cykel utan bromsar är ungefär lika bra som att inte ha en cykel alls alternativt att ha en lite omständigt stor sparkcykel. Till stan trampade jag som vanligt, fast jag cyklade på trottoaren (oväntat svårstavat) och hade fötterna i marken emellanåt. Nej TACKA VET JAG fotbromsar. Sånna kan man verkligen lita på. Har aldrig i hela mitt liv haft problem med en fotbroms. Pappa har alltid tyckt att det är viktigt att ha fotbroms på cyklar. Jag håller med. Kommer aldrig köpa en cykel med handbromsar i hela mitt liv!

Ska lämna in den på lagning imorrn. På Radstudio. På måndagar har de Ruhetag. Jag var inne på en annan cykelaffär och frågade vad det kunde tänkas kosta att laga ett par bromsar. Han kollade länge på cykeln och jag antog att han inte förstod min tyska. "Wie viel öööh glauben Sie... öööh es kostet... öööh zu reparieren?" Tydligen var det bara huvudräkningen det var fel på för till slut klämde han fram "60 €". 60 EURO!?!? Kommer INTE på fråga! Det är ju för farao en halv cykel. MED fotbroms. Därför går jag till Radstudio imorrn. Jag ursäktade mig och sa att jag måste "überlegen".

RSS 2.0